Kvinnans orgasm

 Kvinnans orgasm har under olika epoker och i olika samhällen ömsom omhuldats ömsom förnekats, förträngts, ifrågasatts och nu återinförts som grundval för ett sunt liv. Naturen har utrustat våra kroppar med sexuell förmåga, som är en rik gåva och som kan utvecklas långt. 

 

 Vem vet egentligen vad kvinnlig orgasm är? Stimulering av nervbanor, stegring av spänning och sedan utlösning av muskelspänning. För detta behövs ibland inte fysisk stimulering utan mental stimulering kan räcka. Så mycket är klart, men exakt hur går det till? Ingen vet riktigt men en del har adderats till kunskapsbanken under senare årtionden.

 

 Det var inte förrän Masters och Johnson 1961 redovisade sina observationer av masturbation och samlag, som vi började få lite klarhet i vad som händer i kroppen vid erotisk stimulering. De gjorde en indelning i fyra faser: upphetsningsfasen, platåfasen, orgasm och upplösning.

 

 Under upphetsingsfasen sväller kvinnans klitoris och hennes vagina blir våt och fuktig. Det motsvaras av mannens erektion och bådadera är resultat av ökad blodtillförsel. Bröstvårtorna kan bli styva och brösten fastare, blygdläpparna sväller.

 

 Under platåfasen sväller vävnaderna i främre tredjedelen av vagina, öppningen minskar och kan därigenom greppa om penis. Klitoris dras tillbaka och blir svår att finna. Puls och andning ökar. Bäckenbotten muskulaturen spänns.

 

 Många kvinnor märker tydligt när orgasmfasen närmar sig, men den kan blekna bort och återkomma flera gånger utan att bryta igenom och det kan vara frustrerande om orgasmen uteblir. Om orgasmen utlöses upplevs explosiv vällust när autonoma nervsystemet fungerar utom kontroll. Den inre delen av vagina kan formas som en ballong som resultat av att livmodern lyfts upp i buken. En mindre orgasm består enligt Masters och Johnson av 3-5 rytmiska spastiska sammandragningar i bäckenbottenmuskulaturen. En kraftig orgasm kan ge 8-12 sammandragningar.  

 

 Orgasmen kan återkomma flera gånger genom stimulering. Kvinnor kan utan vila gå direkt över till nästa platåfas följd av orgasmer. Under utdragna multipla orgasmer får kvinnan ständiga vågor av ofrivilliga muskelsammandragningar eller kroppen skälver och skakar. Multipla orgasmer tenderar öka kvinnans sexuella energi snarare än att minska den. 

 

 Orgasmer av skilda slag

 

 Man talar numera om många olika typer av orgasmer t.ex. klitorisorgasmer, vaginalorgasmer, blandorgasmer, g-punktorgasmer, intensivorgasm eller extatisk orgasm, totalorgasm, helkroppsorgasm, energiorgasm, multipelorgasm, the Big O, den överlägsna orgasmen.

 

 De senaste årtiondena har det skett en hel del när det gäller kunskapen om kvinnans sexuella förmåga. Vi kommer efterhand att ta upp flera av begreppen genom att berätta om kliniska observationer och olika influenser. 

 

 Detta ska inte uppfattas som mål man måste uppnå eftersom vi alla är olika och det viktigaste är att man överlag njuter av situationen och inte enbart siktar mot att uppnå orgasm. Det finns mycket mer i sexualitet och sinnlighet än orgasm. Relationen, kommunikationen, omtanke förtrolighet är så viktigt. Känn inte heller hot inför en kvinnans sexualitet och sinnlighet. Om hon njuter kan även partnern göra det. Fullödig erotik brukar fungera som ett kitt och förstärker banden i en parrelation.

  

 Manliga normer

 En anledning till att många kvinnor är sexuellt besvikna är att deras sexualitet beskrivs i förhållande till manliga normer, dvs. att sex är samlagsfokuserat, vilket fungerar fint för män men det räcker inte för kvinnor. Dessutom tror fortfarande de flesta att klitoris är den där lilla ärtstora knoppen och att kvinnors sexuella respons inte är lika stark som mäns. De folk kallar klitoris är toppen (ollonet), och är bara en av många delar.

 

 Om kvinnor kunde förstå hur alla delar av klitoris samverkar för att framkalla orgasm skulle de ha större möjlighet att utforska och öka sin sexuella respons. Så resonerade skribenten Rebecca Chalker när hon skrev sin senaste bok The Clitoral Truth: The Secret World at Your Fingertips( New York, 2000)